Áruházak, nagy fesztávú épületek tetőszerkezete szeglemezes tartókból

(Megjelent: Építés, szerelés 2006)

A korszerű, előregyártott tartókból épülő tetőszerkezeteket régóta alkalmazzák Magyarországon. A tartógyártás több mint 30 éves múltra tekint vissza. A szeglemezes kötésű tartószerkezetek előnye, hogy a tartók csomóponti kapcsolatai méretezhetők, a tervezés megfelelő számítógépes programmal gyorsan, pontosan, gyártmánytervi szintig elvégezhető. A tartógyártás üzemi körülmények között, nagy pontossággal végezhető. A tető építés ideje rendkívüli mértékben lecsökken, mivel kevés a helyszíni munka. Így nem időjárásfüggő, az év bármely évszakában végezhetik a szerelő jellegű ácsmunkát.

Közkedvelt családi házaknál, könnyűszerkezetes épületeknél az alacsony hajlásszögű tető, mely szeglemezes kötésű rácsos tartókból épül fel. A szilárd födém elhagyható, a zárófödém a rácsrudak alsó övére szerelt álmennyezet. A padlástér ugyan korlátozottan használható, de a megoldás nagyon költségkímélő.

Áruházaknál, tárolóépületeknél, mezőgazdasági épületeknél az igény a nagy fesztávú, 15-30 méter közötti tartomány felé tolódott el. A fesztáv növekedésével az alkalmazott faanyagok, illetve szeglemezek méretei is növekednek. A tartószerkezetek tervezésénél - a terhelési adatokon kívül - figyelembe kell venni a szállíthatóságot, az építés helyszínén végzendő szerelési munkákat, a szerkezet beemelését, valamint a tűzrendészeti szempontokat.

A szokásos fa keresztmetszeti méretek - 5x10; 5x15 cm - mellett gyakori a 6 és 7,5 cm-es vastagság, a 20-28 cm-es magasság. A faanyag gomba- és rovarölő szerrel való kezelése itt is elengedhetetlen.

A tartóformák változatosak, a háromszög alakú tartóktól a párhuzamos övű tartókon át az íves tartókig mindenféle hajlásszögű és rácsozatú tartó előfordul.

Szállíthatóság szempontjából átléphető az átlagos 2,8 m magassági és 12-15 m hosszúsági korlát; ugyanis speciális szállítójárművekkel 5 m magasságú, 20 m hosszúságú anyagok is szállíthatók.

A nagy fesztávolságú tartók esetén fokozott jelentőségű a tetőszerkezet gondos tervezése. A terveknek nemcsak az egyes tartók gyártmányterveit, hanem a tetőszerkezet merevítési rendszerét is tartalmaznia kell (az 5-7,5 cm vastagságú tartók elérhetik a az 5-6 m-es magasságot is). A tartók oldalirányú merevsége gyakorlatilag nulla, ezért az övek síkjában szélráccsal merevített mezőket kell létrehozni. 15-20 m-es fesztávok felett - egyéni adottságoktól függően - a tartók alsó övének síkját is merevíteni kell, illetve a szélrács mezőket acélszalagokból lévő andráskeresztekkel kell összekötni.

Nagyméretű tartók esetén problémát okozhat a tartók beemelése, függőbe rakása és lekötése. Ezen folyamatokra technológiai leírást és terveket kell készíteni.

Építés közben a tartókat ideiglenese merevítésekkel kell ellátni. Ezek módja a tető geometriai és szerkezeti adottságaitól függ.

Az I.G.M.-H Kft nagy gyakorlattal és szakmai tapasztalattal rendelkezik a szeglemezes kötésű tartókból készülő tetők tervezésében, akár kisebb, akár nagyobb fesztávról van szó. A tartók kapcsolóelemeit, a szeglemezeket és a tetőhöz szükséges egyéb acél kapcsolóelemeket szintén a Kft gyártja és forgalmazza.

Tóth Gergely
Okl. építőmérnök